10 AUGUSTUS 1987. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de regels met betrekking tot de samenstelling en de werking van de medische raad in uitvoering van de artikelen 24, 25 en 26 van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 05-09-1990 en tekstbijwerking tot 14-07-2020)
HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling.
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Stemrecht en verkiesbaarheid.
Art. 2-4
HOOFDSTUK III. - Samenstelling en wijze van verkiezing van de Medische Raad.
Afdeling 1. - Samenstelling van de Medische Raad.
Art. 5
Afdeling 2. - Wijze van verkiezing van de Medische Raad.
Art. 6-10, 10/1, 11, 11/1, 12-18
HOOFDSTUK IV. - Duur van het mandaat en werking van de Medische Raad.
Art. 19, 19/1, 20-33
HOOFDSTUK V. - Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren.
Art. 34
HOOFDSTUK VI. - Overgangsbepalingen.
Art. 35-36
HOOFDSTUK VII. - Slotbepalingen.
Art. 37-39
HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling.
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit :
1° worden als ziekenhuisgeneesheren beschouwd :
a) de geneesheren werkzaam in het ziekenhuis en waarvan de activiteit geregeld wordt door een individuele overeenkomst of een benoemingsakte, bedoeld in artikel 33 van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij het koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986;
b) de kandidaat-geneesheren-specialisten in opleiding die beschikken over een stageplan dat goedgekeurd is door de Minister tot wiens bevoegdheid de Volksgezondheid behoort;
2° worden met ziekenhuisgeneesheren gelijkgesteld, de beoefenaars van de tandheelkunde en de apothekers en licentiaten in de scheikundige wetenschappen, gemachtigd analyses van klinische biologie te verrichten, werkzaam in het ziekenhuis onder de voorwaarden bepaald in punt 1°, a) van dit artikel.
HOOFDSTUK II. - Stemrecht en verkiesbaarheid.
Art.2. § 1. Voor de verkiezing van de Medische Raad, wordt aan de ziekenhuisgeneesheer bedoeld in artikel 1, 1°, a) en 2° van dit besluit, een gewogen stemrecht toegekend naar gelang van zijn activiteitsniveau in het ziekenhuis.
Dit gewogen stemrecht wordt als volgt vastgesteld :
a) een activiteit van twee halve dagen per week tot minder dan vijf halve dagen per week geeft recht op één stem;
b) een activiteit van vijf halve dagen per week tot minder dan acht halve dagen per week, op twee stemmen;
c) een activiteit van acht halve dagen per week of meer, op drie stemmen;
d) een activiteit van acht halve dagen per week of meer, en uitsluitend werkzaam in één ziekenhuis, op vier stemmen.
§ 2. Voor de verkiezing van de Medische Raad beschikt de kandidaat geneesheer-specialist in opleiding over één enkele stem mits deze ten minste één jaar van zijn opleiding in het betrokken ziekenhuis heeft verricht.
§ 3. De ziekenhuisgeneesheer die in meerdere ziekenhuizen aan de in eerste paragraaf vastgestelde voorwaarden voldoet, wijst het ziekenhuis aan waar hij zijn stemrecht wenst uit te oefenen; dit stemrecht blijft, ingeval van meervoudige keuze, hoe dan ook, beperkt tot maximum twee stemmen verdeeld over twee ziekenhuizen.
Hij betekent zijn beslissing, uiterlijk binnen de veertien dagen na de betekening van de in artikel 3, § 1 bedoelde lijst, per aangetekend schrijven aan de beheerders van de instellingen waar hij zijn activiteit uitoefent. De beslissing blijft geldig voor de latere verkiezingen, behoudens wijzigingen betekend volgens dezelfde procedure.
Indien de betrokken ziekenhuisgeneesheer geen beslissing neemt of deze niet tijdig betekent verliest hij zijn stemrecht tot aan de volgende verkiezing.
§ 4. (Voor de eerste verkiezingen in de fusie van ziekenhuizen zoals omschreven in het koninklijk besluit van 31 mei 1989 houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen, worden de eventuele deelactiviteiten van de ziekenhuisgeneesheren in de ziekenhuizen die gehergroepeerd werden in een fusie van ziekenhuizen, samengeteld voor het bepalen van de activiteit die in aanmerking wordt genomen voor het vaststellen van het gewogen stemrecht.) <KB 1990-08-13/34, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
Art.3. § 1. De lijst van de ziekenhuisgeneesheren, bedoeld in artikel 1 van dit besluit, met vermelding van hun activiteitsniveau en van het aantal stemmen dat er krachtens artikel 2, § 1 en § 2, van hetzelfde besluit mee overeenstemt, wordt door de beheerder van het ziekenhuis opgesteld en bijgehouden.
De ziekenhuisgeneesheren worden in kennis gesteld van deze lijst door middel van een bericht, toegestuurd per aangetekend schrijven of afgegeven tegen bericht van ontvangst, ten laatste drie maand vóór het verstrijken van het mandaat van de leden van de Medische Raad van het ziekenhuis.
Elke ziekenhuisgeneesheer die zich benadeeld acht kan, binnen de veertien dagen na de betekening, per aangetekend schrijven een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de voorzitter van de Medische Raad.
§ 2. Indien er door in voornoemde paragraaf bedoelde ziekenhuisgeneesheren geen bezwaarschriften worden ingediend, worden de verkiezingen voor de Medische Raad van het ziekenhuis door de beheerder georganiseerd binnen de twee maanden die volgen op de datum van betekening bepaald in § 1 van dit artikel.
§ 3. (Indien er door de in paragraaf 1 van dit artikel bedoelde ziekenhuisgeneesheren bezwaarschriften worden ingediend, worden die, voor de organisatie van de verkiezingen van de Medische Raad, voorgelegd aan de vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, waarvan sprake in artikel 34 van dit besluit uiterlijk een week na de uiterste datum voor het indienen van de bezwaarschriften.) <KB 1990-08-13/34, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
Deze vergadering spreekt zich uit, bij geheime stemming en eenvoudige meerderheid van de uitgebrachte stemmen, ten laatste dertig dagen na de betekening bedoeld in lid 2 van § 1 van dit artikel. In afwijking van artikel 2, § 1 is iedere ziekenhuisgeneesheer die op de vergadering aanwezig is, stemgerechtigd en mag slechts één stem uitbrengen; bovendien neemt de ziekenhuisgeneesheer, wiens stemrecht wordt betwist, niet deel aan de stemming.
Voor het stemrecht van de kandidaat-geneesheer-specialist in opleiding geldt dezelfde regel als deze voorzien in artikel 2, § 2.
Indien de beheerder niet kan instemmen met de besluiten van de vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, pleegt hij zonder verwijl overleg met de voorzitter van de Medische Raad van het ziekenhuis. (Indien dit overleg, binnen de veertien dagen volgend op de besluiten van de vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, tot geen resultaat leidt, legt de beheerder het geschil onmiddellijk voor aan het Bureau van de Nationale Paritaire Commissie geneesheren-ziekenhuizen.
Dit bureau neemt alle passende initiatieven om de meningsverschillen weg te werken en neemt stelling binnen de maand volgend op de voorlegging van het geschil.) <KB 1990-08-13/34, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>Eens die procedure beëindigd, worden de verkiezingen voor de Medische Raad van het ziekenhuis binnen de dertig dagen door de beheerder georganiseerd.
Art.4. Onverminderd de toepassing van artikel 43, § 3, van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986, zijn verkiesbaar als leden van de Medische Raad van het ziekenhuis :
1° (de ziekenhuisgeneesheren bedoeld in artikel 2, paragraaf 1, b, c en d van dit besluit, die ten minste twee volle jaren werkzaam zijn in het ziekenhuis of in een ziekenhuis dat opgenomen werd in een fusie van ziekenhuizen zoals omschreven in het koninklijk besluit van 31 mei 1989 houdende nadere omschrijving van de fusie van ziekenhuizen en van de bijzondere normen waaraan deze moeten voldoen.) <KB 1990-08-13/34, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>2° de kandidaat-geneesheren-specialisten in opleiding die ten minste één jaar van hun opleiding tot specialist in het betrokken ziekenhuis hebben verricht.
Niemand kan kandidaat zijn in meer dan één ziekenhuis.
HOOFDSTUK III. - Samenstelling en wijze van verkiezing van de Medische Raad.
Afdeling 1. - Samenstelling van de Medische Raad.
Art.5. § 1. De Medische Raad van het ziekenhuis is als volgt samengesteld :
1° 5 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit, stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, minder dan 30 bedraagt;
2° 7 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, tussen 30 en 49 bedraagt;
3° 9 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, tussen 50 en 99 bedraagt;
4° 11 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, tussen 100 en 149 bedraagt;
5° 13 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, tussen 150 en 199 bedraagt;
6° 15 leden in de ziekenhuizen waarvan het aantal, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren, tussen 200 en 299 bedraagt;
7° 17 leden in de ziekenhuizen met 300 en meer, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren.
§ 2. (Onverminderd de bepalingen van de artikelen 2, 4, 5, paragraaf 1 en 18 van dit besluit kunnen, ten einde in de Medische Raad een evenwichtige en representatieve samenstelling te garanderen, bijzondere modaliteiten worden vastgesteld, voorafgaand aan de verkiezingen van de Medische Raad, op voorstel van de algemene vergadering van ziekenhuisgeneesheren en mits akkoord van de beheerder.) <KB 1990-08-13/34, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
§ 3. De deelneming van de huisartsen die met het ziekenhuis werken aan de activiteiten van de Medische Raad gebeurt overeenkomstig de bepalingen van artikel 32 van dit besluit.
§ 4. (Wanneer een ziekenhuis minder dan zes stemgerechtigde geneesheren, overeenkomstig artikel 2 van dit besluit telt, maken die geneesheren deel uit van de Medische Raad. Hun aantal wordt, desgevallend, aangevuld met een maximum van vijf niet-stemgerechtigde geneesheren in de Medische Raad. De aanwijzing van de niet-stemgerechtigde geneesheren gebeurt op basis van hun dienstanciënniteit in het ziekenhuis. Bij gelijke dienstanciënniteit wordt de oudste kandidaat aangewezen.) <KB 1990-08-13/34, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
(§ 5. Wanneer een ziekenhuis minder dan zes ziekenhuisgeneesheren telt, vormen die geneesheren de Medische Raad zonder enige andere formaliteit.) <KB 1990-08-13/34, art. 7, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
(§ 6. Voor verschillende samenwerkende ziekenhuizen kan, op gemeenschappelijk en eensluidend verzoek van de beheerders en van de algemene vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, door de Paritaire Commissie toestemming worden verleend om over te gaan tot de verkiezing van één enkele Medische Raad. Bij het verlenen van die gemotiveerde toestemming zal de Paritaire Commissie zich onder meer steunen op de integratie van de beheerstrukturen en van de medische aktiviteiten in deze ziekenhuizen.) <KB 1990-08-13/34, art. 8, 002; Inwerkingtreding : 15-09-1990>
Afdeling 2. - Wijze van verkiezing van de Medische Raad.
Art.6. In elk ziekenhuis wordt een stem- en telbureau opgericht.
Het wordt voorgezeten door de voorzitter van de Medische Raad van het ziekenhuis.
Het bestaat daarenboven uit de ondervoorzitter en secretaris van de Medische Raad en een gemandateerde van de beheerder van het ziekenhuis.
Art.7. De ziekenhuisgeneesheren die aan de in artikel 4 van dit besluit bepaalde verkiesbaarheidsvereisten voldoen en zich kandidaat wensen te stellen voor de verkiezing van de Medische Raad van het ziekenhuis, sturen hun kandidatuur bij aangetekende brief of geven ze af tegen bericht van ontvangst, aan de voorzitter van het stem- en telbureau, ten laatste veertien dagen vóór de datum van de stemming.
Art.8. Indien het aantal kandidaten, regelmatige voorgesteld overeenkomstig artikel 7 van dit besluit, of indien het aantal ziekenhuisgeneesheren, die aan de door artikel 4 van hetzelfde besluit vastgestelde verkiesbaarheidsvereisten voldoen, overeenstemt met het aantal te begeven mandaten, worden ze zonder meer door het stem- en telbureau verkozen verklaard.
Art.9. Indien het aantal kandidaten, regelmatig voorgesteld overeenkomstig artikel 7 van dit besluit of indien het aantal ziekenhuisgeneesheren, die aan de door artikel 4 van hetzelfde besluit vastgestelde verkiesbaarheidsvereisten voldoen, lager is dan het aantal te begeven mandaten, wordt de lijst van de kandidaten door het stem- en telbureau samengesteld, in het eerste geval, uit alle ziekenhuisgeneesheren van het ziekenhuis die aan voornoemde verkiesbaarheidsvereisten voldoen en, in het tweede geval, uit alle overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren van het ziekenhuis. De lijst wordt onmiddellijk uitgehangen.
Art.10. Indien er meer kandidaten, regelmatig voorgesteld overeenkomstig artikel 7 van dit besluit, zijn dan toe te kennen mandaten, wordt de lijst van de kandidaten uitgehangen.
Art.10/1. [1 De uitgehangen lijsten, bedoeld in artikelen 9 en 10 van dit besluit, worden eveneens elektronisch gepubliceerd en toegankelijk gemaakt voor eenieder werkzaam in het ziekenhuis via het interne informaticanetwerk (intranet) van het ziekenhuis.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij KB 2020-07-03/14, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
Art.11. Binnen de vierentwintig uur na de uithanging van de lijsten, bedoeld in de artikelen 9 en 10 van dit besluit, kan elke afgewezen kandidaat tegen ontvangstbewijs een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de voorzitter van het stem- en telbureau. Het bureau beslist onmiddellijk over elk bezwaarschrift.
Art.11/1. [1 Er mag overgegaan worden tot elektronisch stemmen in zoverre het gebruikte informaticasysteem de nodige veiligheidsgaranties biedt inzake een correcte en geheime stemming. De voorschriften bedoeld in artikel 12 en de bepalingen van artikelen 15 en 16, zijn ook van toepassing op het elektronisch stemmen.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij KB 2020-07-03/14, art. 2, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
Art.12. Zodra de lijst van de kandidaten wordt afgesloten, laat de beheerder van het ziekenhuis de stembriefjes drukken, overeenkomstig de volgende voorschriften :
Het aantal te begeven mandaten wordt vermeld.
De namen van de kandidaten worden in alfabetische volgorde aangeduid.
Naast de naam van iedere kandidaat staat een kleiner stemvak.
Art.13.De beheerder van het ziekenhuis is belast met de inrichting van het stemlokaal en van de stemhokjes [1 of met de organisatie van het elektronisch stemmen]1.
----------
(1)<KB 2020-07-03/14, art. 3, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
Art.14. Naast de leden van het stem- en telbureau zijn alleen de kiezers tot dit lokaal toegelaten.
De kiezers worden er slechts toegelaten gedurende de tijd nodig om hun stembiljet in te vullen en af te geven.
Art.15. De kiezer mag, per afgeleverd stembiljet, zoveel stemmen uitbrengen als er toe te kennen mandaten zijn.
De kiezer brengt één of meer naamstemmen uit in het stemvak naast de naam van de kandidaat of van de kandidaten aan wie hij bij voorkeur zijn stem wil geven.
Art.16. De kiezer die om beroeps- of dienstredenen niet in staat is om zich persoonlijk ter stemming aan te melden, kan een andere kiezer machtigen om in zijn naam te stemmen.
Elke mandataris kan slechts over één volmacht beschikken.
De volmacht wordt gesteld op een formulier afgeleverd door de secretaris van het stem- en telbureau en vermeldt de namen van de lastgever en de lasthebber.
Ten einde tot de stemming te worden toegelaten, overhandigt de lasthebber de behoorlijk ingevulde volmacht aan de voorzitter van het stem- en telbureau.
Art.17. § 1. Wanneer de stemming gesloten is, opent de voorzitter de stembus en begint het bureau met de stemopneming.
§ 2. Het bureau telt, zonder ze open te vouwen, de stembiljetten die zich in de stembus bevinden.
Het aantal gevonden stembiljetten wordt in het proces-verbaal vermeld.
Het bureau vouwt vervolgens de stembiljetten open en deelt ze in de volgende categorieën in :
1° stembiljetten met geldige stemmen voor de kandidaten;
2° twijfelachtige stembiljetten;
3° blanco stembiljetten en ongeldige stembiljetten.
§ 3. Ongeldig zijn :
1° alle andere stembiljetten dan die welke volgens dit besluit mogen worden gebruikt;
2° de stembiljetten waarop geen stem tot uitdrukking is gebracht en die waarvan de vorm en de afmetingen veranderd zijn.
§ 4. De twijfelachtige stembiljetten worden volgens de beslissing van het bureau gevoegd bij de categorie waartoe ze behoren, namelijk de geldige of ongeldige stembiljetten.
§ 5. De stembiljetten van elke categorie worden achtereenvolgens geteld.
Het bureau stelt vervolgens het gezamelijk aantal geldige en ongeldige stembiljetten vast, alsmede het aantal stemmen voor elke kandidaat.
Al die getallen worden in het proces-verbaal opgenomen.
Het proces-verbaal van de verrichtingen wordt staande de vergadering opgemaakt en door de leden van het bureau ondertekend.
Art.18. § 1. Worden voor de Medische Raad van het ziekenhuis verkozen, de kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Bij staking van stemmen wordt, bij de rangschikking van de verkozenen, voorrang gegeven :
1° aan de kandidaat met het grootste activiteitsniveau;
2° bij gelijk activiteitsniveau, aan de kandidaat die exclusief in het ziekenhuis werkzaam is;
3° bij gelijk activiteitsniveau en exclusief in het betrokken ziekenhuis werkzaam, aan de kandidaat met de grootste dienstanciënniteit;
4° bij gelijke dienstanciënniteit, aan de oudste kandidaat.
§ 2. De niet verkozen kandidaten die het grootste aantal stemmen hebben behaald, worden 1e, 2e, 3e plaatsvervanger, enzovoort, verklaard met, in voorkomend geval, toepassing van de regel bedoeld in het tweede lid van de vorige paragraaf.
§ 3. Niettegenstaande de bepalingen van de §§ 1 en 2 van dit artikel, en onverminderd § 4 van dit artikel, wordt de vertegenwoordiging van de kandidaat-geneesheren-specialisten in opleiding beperkt tot één vertegenwoordiger.
§ 4. Op gezamenlijk voorstel van de beheerder en van de Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren kan een eigen verkiezing worden georganiseerd voor de vertegenwoordiging van de kandidaat geneesheren-specialisten in opleiding in de Medische Raad en in de Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren bedoeld in artikel 34 van dit besluit.
§ 5. Wanneer het aantal verkozen kandidaten lager is dan het aantal te begeven mandaten, worden de niet begeven mandaten toegekend aan de niet verkozen kandidaten in de volgorde bepaald in § 1, tweede lid van dit artikel.
HOOFDSTUK IV. - Duur van het mandaat en werking van de Medische Raad.
Art.19. De leden van de Medische Raad worden verkozen voor drie jaar; ze zijn herkiesbaar.
Art.19/1. [1 Met het oog op de continuïteit inzake de betrokkenheid van de ziekenhuisartsen bij de besluitvorming in het ziekenhuis tijdens de coronavirus COVID-19 epidemie of pandemie, kan het mandaat van de medische raad van het ziekenhuis, in afwijking van artikel 19 van dit besluit, verlengd worden op voorwaarde dat de beheerder en de medische raad hiermee instemmen.
De medische raad moet met de verlenging van het mandaat instemmen met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Aan een medische raad waarvan het mandaat zou zijn verstreken of zou verstrijken tussen 1 maart 2020 en de tiende dag na de bekendmaking van het koninklijk besluit van 3 juli 2020 tot wijziging van onderhavig besluit, wordt, in zoverre nog geen nieuwe medische raad werd verkozen, een uitstel gegund tot en met de tiende dag na de bekendmaking van hetzelfde besluit om de in het eerste lid bedoelde instemming te verlenen alsof de leden van de betrokken medische raad nog in functie waren.
Het mandaat van de leden van de medische raad van het ziekenhuis, dat overeenkomstig dit artikel wordt verlengd, eindigt ten laatste een jaar na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit van 3 juli 2020 tot wijziging van onderhavig besluit .]1
----------
(1)<Ingevoegd bij KB 2020-07-03/14, art. 5, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
Art.20. Brengen het einde van het mandaat van lid van de Medische Raad met zich :
1° het overlijden van het lid;
2° het feit dat het lid niet langer meer voldoet aan de verkiesbaarheidsvereisten bepaald in artikel 4 van dit besluit;
3° het vrijwillig ontslag van het lid; in dit geval deelt hij per aangetekende brief zijn gemotiveerde beslissing mee aan de voorzitter van de Medische Raad. Het ontslag moet door de Medische Raad worden besproken.
De plaatsvervanger, aangeduid overeenkomstig artikel 18, § 2, van dit besluit, beëindigt de termijn van degene die hij vervangt. Bij gebrek aan een plaatsvervanger wordt in de vervanging voorzien overeenkomstig § 4 van hetzelfde artikel.
Art.21. Na elke vernieuwing van de Medische Raad, bepaald in artikel 19 van dit besluit, wordt de Raad samengesteld onder voorzitterschap van het oudste lid in jaren, bijgestaan door het jongste lid als secretaris.
Hij duidt een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris aan, volgens de procedure bepaald in artikel 22 van dit besluit.
Art.22. De Medische Raad duidt in zijn schoot achtereenvolgens, een voorzitter, een ondervoorzitter en een secretaris aan bij geheime stemming en bij meerderheid der stemmen; ze zijn herkiesbaar.
Indien de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, heeft een herstemming plaats over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald. Bij staking van stemmen heeft de oudste kandidaat de voorkeur.
Art.23. Indien een einde wordt gesteld aan het mandaat van de voorzitter en/of van de ondervoorzitter en/of van de secretaris van de Medische Raad door :
1° overlijden;
2° het feit dat ze niet langer voldoen aan de verkiesbaarheidsvereisten bepaald in artikel 4 van dit besluit;
3° vrijwillig ontslag,wordt, in de gevallen vermeld onder punten 1° en 2°, in hun vervanging als lid van de Medische Raad voorzien, overeenkomstig het voorschrift van artikel 20, 2e lid, van dit besluit; dezelfde regel wordt toegepast indien het vrijwillig ontslag, bedoeld in punt 3, de neerlegging van het mandaat van lid van de Medische Raad meebrengt.
De Medische Raad, aldus opnieuw samengesteld, duidt vervolgens de voorzitter en/of de ondervoorzitter en/of secretaris aan volgens de procedure bepaald in artikel 22 van dit besluit.
Art.24. Indien alle leden van de Medische Raad ontslag nemen ten gevolge van een stemming door de Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, zoals bepaald in artikel 34, § 1, van dit besluit, wordt de beheerder van het ziekenhuis hiervan op de hoogte gebracht en wordt in hun vervanging voorzien overeenkomstig de artikelen 6 tot 18, 21 en 22 van hetzelfde besluit.
De ontslagnemenden blijven in functie tot wanneer de aanstelling van hun opvolgers heeft plaatsgehad.
Art.25. De samenstelling van de Medische Raad en van elke wijziging ervan worden aan de beheerder van het ziekenhuis meegedeeld.
Art.26. De Medische Raad vergadert minstens tien maal per jaar en ten minste één maal per trimester na schriftelijke bijeenroeping door de voorzitter.
Wanneer ten minste de helft van de leden het vraagt, is de voorzitter verplicht de Raad bijeen te roepen op de aangewezen dag en het aangewezen uur.
De kalender en de agenda van de vergaderingen worden uitgehangen.
Art.27.De oproeping van de leden gebeurt schriftelijk en aan huis [1 of per elektronisch aangetekende zending met ontvangstbevestiging]1, ten minste acht werkdagen vóór de dag van de vergadering; zij bevat de agenda en de notulen van de vorige vergadering.
----------
(1)<KB 2020-07-03/14, art. 4, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
Art.28. De voorzitter stelt de agenda vast.
Ten minste de helft van de leden kan de voorzitter schriftelijk verzoeken een punt aan de agenda toe te voegen. Het punt dat aldus werd toegevoegd moet vergezeld zijn van een verklarende nota.
Een lid kan een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag indienen bij de voorzitter ten einde de toevoeging van een punt aan de agenda te vragen; het zal nochtans slechts besproken worden na akkoord van de meerderheid van de leden.
Art.29. Onverminderd de toepassing van artikel 28 en artikel 29, § 1, van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986, kan de Medische Raad geen beslissing nemen, indien niet de meerderheid van de leden aanwezig is.
Na een nieuwe oproeping kan de Raad ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en besluiten over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen, voor zover het geen materies betreft bedoeld in artikel 29, § 1, van voornoemde wet van 23 december 1963.
Elk besluit wordt bij volstrekte meerderheid van de aanwezige leden genomen.
Art.30. De leden van de Medische Raad stemmen mondeling, behalve wanneer het een kwestie van personen betreft of indien een lid erom verzoekt; in deze gevallen gaat men over tot de geheime stemming.
Het reglement van orde van de Medische Raad kan in andere wijzen van stemmen voorzien.
Art.31. De secretaris maakt de notulen van de vergadering op en stelt de adviezen op.
De notulen en de adviezen door de voorzitter en de secretaris ondertekend, worden aan de leden meegedeeld.
Ze worden goedgekeurd ten laatste bij de opening van de volgende vergadering.
Art.32. § 1. De Medische Raad kan op zijn vergaderingen uitnodigen :
1° experten van buiten het ziekenhuis;
2° eventueel permanent, de personen bedoeld in § 2 van dit artikel.
§ 2. Worden op hun verzoek door de Medische Raad gehoord :
1° de hoofdgeneesheer van het ziekenhuis;
2° de beheerder van het ziekenhuis;
3° de directeur(s) van het ziekenhuis;
4° de apotheker van het ziekenhuis;
5° het hoofd van de verpleegafdeling van het ziekenhuis;
6° de bedrijfsrevisor verbonden aan het ziekenhuis;
7° de ziekenhuisgeneesheren, bedoeld in artikel 1 van dit besluit;
8° een vertegenwoordiger van de huisartsen die met het ziekenhuis werken.
Art.33. De Medische Raad kan een reglement van orde vaststellen. Dit kan bij het algemeen reglement van het ziekenhuis worden gevoegd.
HOOFDSTUK V. - Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren.
Art.34.§ 1. De vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, bedoeld in artikel 1 van dit besluit, komt minstens eenmaal per jaar bijeen om een verslag te horen van de Medische Raad over de uitvoering van zijn mandaat.
Ze komt eveneens samen op verzoek van één vijfde van de overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren van het ziekenhuis wanneer de Medische Raad een advies aan de beheerder van het ziekenhuis moet verstrekken over de materies bedoeld in de artikelen 27, eerste lid, 1°, 2°, 4°, 7°, 11° en 17°, en 42, tweede lid, van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986.
§ 2. Wanneer deze vergadering dient te stemmen kunnen alleen de overeenkomstig artikel 2 van dit besluit stemgerechtigde ziekenhuisgeneesheren aan de stemming deelnemen en dit volgens de regels voor het gewogen stemrecht bepaald in § 1, 2e lid, en § 2 van hetzelfde artikel.
[1 § 3. In afwijking van § 1 dient de vergadering van ziekenhuisartsen gelet op de coronavirus COVID-19 epidemie of pandemie niet te worden bijeengeroepen in het jaar 2020, mits de medische raad per aangetekende zending met ontvangstbevestiging verslag uitbrengt van de vervulling van zijn mandaat.]1
----------
(1)<KB 2020-07-03/14, art. 6, 003; Inwerkingtreding : 01-03-2020>
HOOFDSTUK VI. - Overgangsbepalingen.
Art.35. Voor de eerste verkiezing voor de Medische Raad :
1° moet lid 2 van artikel 3, § 1, als volgt worden gelezen :
Deze lijst wordt ter kennis gebracht van de ziekenhuisgeneesheren door middel van een bericht, verstuurd bij aangetekende brief of afgegeven tegen bericht van ontvangst, ten laatste dertig dagen na de datum van inwerkingtreding van dit besluit. De ziekenhuisgeneesheer die zich benadeeld acht kan, binnen de veertien dagen na de betekening, bij aangetekende brief een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de beheerder van het ziekenhuis.
2° moeten de leden 4, 5 en 6 van artikel 3, § 3, als volgt worden gelezen :
Indien de beheerder niet kan instemmen met de besluiten van de Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren, pleegt hij zonder verwijl overleg met een college samengesteld uit de drie oudste ziekenhuisgeneesheren, die voldoen aan de in artikel 2, § 1, van dit besluit bedoelde voorwaarden.
Indien dit overleg binnen de zeven dagen volgend op de besluiten van de Vergadering van de ziekenhuisgeneesheren van het ziekenhuis, niet tot een resultaat leidt, stuurt de beheerder het dossier toe aan het secretariaat van de Nationale Paritaire Commissie Geneesheren-Ziekenhuizen.
Dit secretariaat legt het geschil voor aan een werkgroep ad hoc opgericht in de schoot van de Paritaire Commissie. Indien, niettegenstaande het overleg met de belanghebbende partijen, de meningsverschillen niet kunnen worden weggewerkt binnen de eenentwintig dagen na voorlegging van het dossier aan het secretariaat van de Paritaire Commissie, wordt het dossier toegestuurd aan het Bureau, dat binnen de zeven dagen stelling neemt.
Eens die procedure beëindigd, worden de verkiezingen voor de Medische Raad van het ziekenhuis, binnen de eenentwintig dagen, door de beheerder georganiseerd.
3° moeten de leden 2 en 3 van artikel 6 als volgt worden gelezen :
Het wordt voorgezeten door de gemandateerde van de beheerder van het ziekenhuis.
Het bestaat daarenboven uit de drie oudste ziekenhuisgeneesheren, die voldoen aan de in artikel 2, § 1, van dit besluit bedoelde voorwaarden.
4° moet artikel 7 als volgt worden gelezen :
De ziekenhuisgeneesheren die aan de in artikel 4 van dit besluit bepaalde verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoen en zich kandidaat wensen te stellen voor de verkiezing van de Medische Raad van het ziekenhuis, sturen hun kandidatuur bij aangetekende brief of geven ze af tegen bericht van ontvangst, aan de beheerder van het ziekenhuis, ten laatste veertien dagen vóór de datum van de stemming.
5° moet artikel 11 als volgt worden gelezen :
Binnen de vierentwintig uur na de uithanging van de lijsten, bedoeld in de artikelen 9 en 10 van dit besluit, kan elke afgewezen kandidaat tegen ontvangstbewijs een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij een college samengesteld uit de drie oudste ziekenhuisgeneesheren, die voldoen aan de voorwaarden bedoeld in artikel 2, § 1, van hetzelfde besluit; dit college beslist onmiddellijk over elk bezwaarschrift.
6° moet lid 3 van artikel 16 als volgt worden gelezen :
De volmacht wordt gesteld op een formulier afgeleverd door de beheerder van het ziekenhuis en vermeldt de namen van de lastgever en de lasthebber.
Art.36. Onverminderd de toepassing van artikel 44 van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986, voeren de representatieve organen van de ziekenhuisgeneesheren in het ziekenhuis hun opdracht uit tot wanneer er een Medische Raad wordt opgericht overeenkomstig dit besluit.
HOOFDSTUK VII. - Slotbepalingen.
Art.37. Bij toepassing van artikel 40, § 3, van de wet van 23 december 1963 op de ziekenhuizen, ingevoegd bij koninklijk besluit nr. 407 van 18 april 1986, worden de kosten voortvloeiend uit de uitvoering van dit besluit gedekt door de centraal geïnde honoraria.
Art.38. Dit besluit treedt in werking op 1 september 1987.
Art. 39. Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.