24 JULI 1987. - Ministerieel besluit betreffende de controle op het gewicht van brood en het ten gevolge van uitdroging toelaatbaar gewichtsverlies.
HOOFDSTUK I. - Algemeenheden.
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Controlevoorschriften.
Art. 2-3
HOOFDSTUK III. - Gewichtsverlies door uitdroging.
Art. 4, N
HOOFDSTUK I. - Algemeenheden.
Artikel 1. § 1. Dit besluit is van toepassing op de waren bedoeld in artikel 6, § 1, van het koninklijk besluit van 2 september 1985 betreffende brood en andere bakkerijprodukten, die hetzij onverpakt, hetzij verpakt, doch met een omlooptijd van maximum 48 uur, te koop worden aangeboden.
§ 2. De verpakte waren die bestemd zijn om normaal meer dan 24 uur in omloop te kunnen zijn worden beschouwd als voorverpakte voedingsmiddelen, onderworpen aan het koninklijk besluit van 13 november 1986 betreffende de etikettering van voorverpakte voedingsmiddelen.
HOOFDSTUK II. - Controlevoorschriften.
Art.2. § 1. De controle gebeurt door het stuksgewijze wegen.
§ 2. De controle kan gebeuren bij de producent, in de verkoopspunten, bij opslag en vervoer en in ieder stadium voor verwerving door de verbruiker.
Art.3. § 1. Het werkelijk gewicht per stuk bepaald met een voor het gebruik geschikt wettelijk weegwerktuig, mag niet lager zijn:
1° per ongesneden waar, dan het gewicht respectievelijk vermeld in de kolommen 4 of 5 van de tabel in bijlage;
2° per gesneden waar, dan het gewicht respectievelijk vermeld in de kolommen 8 of 9 van de tabel in bijlage.
§ 2. Het gemiddeld gewicht wordt berekend na weging per stuk voor elk nominaal gewicht van elke soort waar van dezelfde producent.
Het gemiddeld gewicht kan maar berekend worden als er minimum vijf stuks voorhanden zijn per soort en gewicht.
Als er voor één soort waar van een bepaald gewicht vijf tot tien stuks voorhanden zijn worden het hoogste en laagste weegresultaat geschrapt en het gemiddeld gewicht wordt berekend op de overige weegresultaten.
Als er meer dan tien stuks voorhanden zijn worden hiervan tien willekeurig gekozen stuks gewogen en wordt het gemiddeld gewicht berekend op grond van deze weegresultaten.
Het gemiddeld gewicht van een soort waar mag niet lager zijn dan het gewicht respectievelijk vermeld in de kolommen 2, 3, 6 of 7 van de tabel in bijlage.
HOOFDSTUK III. - Gewichtsverlies door uitdroging.
Art.4. § 1. Binnen de 24 uur na het uitovenen mag het werkelijk gewicht en het gemiddeld gewicht van een soort waar op geen enkel ogenblik lager zijn dan de in kolommen 2, 4, 6 of 8 van de tabel in bijlage opgegeven gewichten.
§ 2. Als de waar meer dan 24 uur uit de oven is mogen de in § 1 vermelde gewichten verminderd worden met 1 %.
Het bewijs dat de waar meer dan 24 uur uit de oven is moet geleverd worden door de producent of de in België gevestigde invoerder. Desgevallend dienen deze bewijsstukken de waar te vergezellen in zijn omloop.
Art. N. Bijlage: Tabel van controlegewichten, uitgedrukt in gram <Wegens technische redenen werd deze bijlage niet opgenomen in het systeem, zie B. St. 08-08-1987, p. 11952>