1 FEBRUARI 1980. - Koninklijk besluit betreffende de toestellen onder druk afkomstig van of bestemd voor een der Lid-Staten van de Europese Economische Gemeenschap. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 01-01-1984 en tekstbijwerking tot 14-03-2002) (NOTA 1 : Opgeheven door KB 1999-06-13/81, art. 35; Inwerkingtreding : 1999-11-29, voor wat betreft de drukapparatuur en samenstellen die onder het toepassingsgebied vallen van KB 1999-06-13/81) (NOTA 2 : Opgeheven door KB 2002-03-14/30, art. 24; Inwerkingtreding : 2001-07-01 en 2003-07-01, voor wat betreft de drukapparatuur die onder het toepassingsgebied valt van KB 2002-03-14/30)
Art. 1-8
Artikel 1. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:
1° toestel onder druk: ieder al dan niet verplaatsbaar toestel of vat waarin een overdruk van een medium (gas, damp of vloeistof) van meer dan 0,5 bar kan heersen of tot ontwikkeling kan komen, met uitzondering van:
a) toestellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in de kernenergie en bij defect het verspreiden van radioactiviteit kunnen veroorzaken;
b) toestellen die speciaal bestemd zijn voor de uitrusting of de aandrijving van schepen of luchtvaartuigen;
c) leidingen voor vervoer of distributie;
2° Staat van oorsprong: een Lid-Staat van de Europese Economische Gemeenschap waar een toestel onder druk bestemd om in België te worden ingevoerd, wordt vervaardigd;
3° Administratie van oorsprong: de bevoegde overheidsinstanties van de Staat van oorsprong;
4° Administratie van bestemming: de Administratie van de arbeidsveiligheid;
5° gevolmachtigd organisme: een organisme belast met het onderzoek van de door de fabrikanten van de Staten van oorsprong ingediende verzoeken en gemachtigd om de controles en proeven welke bij de inontvangstname van toestellen onder druk moeten uitgevoerd worden te delegeren aan de keuringsinstanties van de Staten van oorsprong.
Art.2. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Het toezicht op de constructie en de uitvoering van de proeven voor inontvangstname van toestellen onder druk waarvoor krachtens de vigerende wetgeving en reglementering de ambtenaren belast met het toezicht op de stoomtoestellen of de daartoe in België erkende organismen bevoegd zijn, mogen wat de toestellen onder druk betreft die vervaardigd worden na de inwerkingtreding van dit besluit, uitgeoefend worden door de keuringsinstanties die in de Staat van oorsprong daarvoor bevoegd zijn.
De bevoegdheid van deze keuringsinstanties is slechts geldig:
1° indien zij op het ogenblik van de uitoefening van het toezicht en van de proeven van inontvangstname voorkomen op de lijst van bevoegde keuringsinstanties die door de Staat van oorsprong betekend werd aan de Administratie van de arbeidsveiligheid van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid;
2° indien de procedure en regels bepaald in artikel 3 nageleefd worden.
Art.3. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Procedure.
§ 1. De fabrikant van een Staat van oorsprong of zijn gemachtigde die een of verscheidene toestellen onder druk van een zelfde model in België wenst in te voeren, richt, rechtstreeks of via een Belgische importeur, een verzoek tot een gevolmachtigd organisme om te verkrijgen dat de keuringen overeenkomstig de in België geldende methodes verricht worden door een andere keuringsinstantie dan die welke in België erkend zijn.
In zijn verzoek vermeldt de fabrikant of zijn gemachtigde de keuringsinstantie die hij heeft gekozen. Deze keuze moet geschieden uit de lijst van keuringsinstanties bedoeld in het tweede lid van artikel 2.
In afwijking van de voorafgaande bepalingen mag, door de klant, in de Staat van oorsprong van keuringsinstantie worden gekozen buiten de instanties die voorkomen op de lijst bedoeld in het tweede lid van artikel 2, indien het een toestel betreft waarvoor maar één enkele order is geplaatst en dat speciaal in een zeer gering aantal exemplaren wordt gebouwd, dan wel toestellen bestemd voor een ingewikkelde installatie die zijn uitgevoerd in overeenstemming met de gegevens en specificaties verstrekt door de klant of een door hem aangewezen ontwerpbureau, op voorwaarde dat de administratie van bestemming akkoord gaat met deze keuze. De administratie van bestemming stelt de administratie van oorsprong in kennis van haar besluiten terzake.
In het verzoek dient de naam van de klant of van de importeur te worden vermeld wanneer deze bekend is.
Dit verzoek moet vergezeld gaan van een dossier bevattende de tekeningen en de berekeningen betreffende het toestel of het model, de specificaties van de gebruikte materialen, de gegevens betreffende de toegepaste fabricageprocédés, de bijzonderheden van de tijdens de fabricage toegepaste keuringsmethodes, alsmede elke andere inlichting die door de fabrikant of zijn gemachtigde nuttig wordt geacht en het gevolmachtigde organisme in staat stellen na te gaan of het toestel onder druk of de toestellen onder druk van een zelfde model, die overeenkomstig het ontwerp zijn uitgevoerd, overeenstemmen met de bepalingen die in België van toepassing zijn op de toestellen onder druk.
Deze documenten worden in viervoud ingediend in het Frans of het Nederlands naargelang de plaats van bestemming van het of de toestellen of in een dezer talen indien de plaats van bestemming niet gekend is.
§ 2. a) Het gevolmachtigde organisme bevestigt de ontvangst van het dossier zodra het hem bezorgd is.
b) Indien het gevolmachtigde organisme meent dat het ontvangen dossier alle in verband met § 1 vereiste gegevens bevat voor de beoordeling beschikt het over een termijn van drie maanden vanaf de ontvangst van het dossier om de inhoud ervan te bestuderen.
c) Indien het gevolmachtigde organisme meent dat het ontvangen dossier niet alle in verband met § 1 vereiste gegevens bevat voor de beoordeling beschikt het over een termijn van één maand, vanaf de ontvangst van het dossier, om aan de aanvrager te melden welke verbeteringen in het dossier moeten worden aangebracht. Zodra het overeenkomstig deze aanwijzingen aangevulde dossier is ontvangen, wordt de procedure van b gevolgd.
d) Indien uit de inhoud van het dossier blijkt dat het toestel of de toestellen van een zelfde model, die overeenkomstig de toegezonden documenten zijn of zullen worden uitgevoerd, overeenstemmen met de bepalingen die in België van toepassing zijn op toestellen onder druk of kunnen worden aanvaard in afwijking van deze bepalingen, stelt het gevolmachtigde organisme de aanvrager daarvan binnen de in b vastgestelde termijn in kennis.
Tegelijkertijd deelt het gevolmachtigde organisme aan de aanvrager mede welke controles, proeven en keuringen door de keuringsinstantie die overeenkomstig § 1 gekozen werd, moeten worden uitgevoerd en welke de resultaten moeten zijn die deze controles, proeven en keuringen moeten opleveren.
Indien voor het toestel of voor de toestellen van een zelfde model die het voorwerp uitmaken van de aanvraag in België geen regeling bestaat, eist het gevolmachtigde organisme dat voldaan wordt aan regels die ten minste gelijkwaardig zijn aan die welke voortvloeien uit de toepassing van de in de Staat van oorsprong geldende reglementering.
e) Indien uit de inhoud van het dossier blijkt dat het toestel of de toestellen van een zelfde model, die overeenkomstig de toegezonden documenten zijn of zullen worden uitgevoerd, niet overeenstemmen met de bepalingen die in België van toepassing zijn op de toestellen onder druk en niet van een afwijking op deze voorschriften hebben kunnen genieten, stelt het gevolmachtigde organisme de aanvrager daarvan binnen de in b vastgestelde termijn in kennis, met vermelding van de bepalingen waaraan niet is voldaan en van de bepalingen die in acht genomen moeten worden opdat het toestel of de toestellen van een zelfde model zouden kunnen aanvaard worden, alsmede welke constructievoorschriften, controles, proeven en keuringen verplicht zijn krachtens de regeling die in België van toepassing is op de toestellen onder druk.
Indien de aanvrager bereid is om aan het ontwerp, aan de fabricage en/of aan de methodes voor de keuring van het toestel of van de toestellen van een zelfde model alle wijzigingen aan te brengen om aan de gestelde voorwaarden te voldoen, wijzigt hij zijn dossier dienovereenkomstig. Zodra het gewijzigde dossier is ontvangen, wordt de procedure van b en d gevolgd, waarbij de termijn echter tot twee maanden wordt beperkt.
f) De criteria die worden toegepast en de termijnen die in aanmerking komen om de afwijkingen bedoeld in d en e in te willigen of te weigeren, zijn dezelfde als die welke worden gehanteerd ten aanzien van in België gevestigde constructeurs.
g) De vergoedingen, belastingen en andere bedragen die voor de behandeling van het dossier verschuldigd zijn, zijn die welke gebruikelijk zijn in België.
§ 3. De in overeenstemming met § 1 gekozen keuringsinstantie verricht de handelingen die van haar worden gevraagd door het gevolmachtigde organisme.
§ 4. Na de door het gevolmachtigde organisme aangeduide controles, proeven en keuringen te hebben uitgevoerd, en te hebben gecontroleerd dat de resultaten gunstig zijn, verstrekt de keuringsinstantie aan de fabrikant of zijn gemachtigde, alsmede aan het gevolmachtigde organisme, de rapporten betreffende deze controles, proeven en keuringen, alsmede certificaten waaruit blijkt dat de controle-, proef- en keuringsmethodes, alsook de verkregen resultaten overeenstemmen met de door het gevolmachtigde organisme gestelde eisen.
Indien de resultaten van de controles niet bevredigend zijn, stelt de keuringsinstantie de aanvrager en het gevolmachtigde organisme daarvan in kennis.
Deze documenten moeten worden opgesteld in het Frans of het Nederlands naargelang de plaats van bestemming van het toestel of de toestellen of in een dezer talen indien de plaats van bestemming niet gekend is.
§ 5. Het gevolmachtigde organisme moet het vertrouwelijk karakter waarborgen van alle ontwerpen en documenten die bij hem ingediend worden.
Art.4. (Zie NOTA 1 onder TITEL) De in artikel 3 bedoelde gevolmachtigde organismen worden erkend door Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid volgens de procedure voorzien in artikel 829quater van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming.
Art.5. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid erkent overeenkomstig de bepalingen van artikel 4 de organismen die bevoegd zijn voor het uitvoeren van het toezicht op de constructie en van de proeven van de toestellen onder druk die vervaardigd zijn in België en bestemd zijn voor één der Lid-Staten van de Europese Economische Gemeenschap.
Hij trekt deze erkenning in van zodra vastgesteld wordt dat het erkende organisme de criteria bepaald in artikel 6 niet vervult of niet meer vervult.
Hij stelt een lijst op van de erkende organismen en betekent deze lijst alsmede elke latere wijziging ervan aan de andere Lid-Staten en aan de commissie van de Europese Economische Gemeenschap. Indien een wijziging de intrekking van een erkenning betreft, wordt aangeduid of die intrekking volledig is of slechts op sommige controles betrekking heeft.
Art.6. (Zie NOTA 1 onder TITEL) De organisme bedoeld in de artikelen 4 en 5 moeten voldoen aan de bepalingen van titel V, hoofdstuk I, van het algemeen reglement voor de arbeidsbescherming aangevuld met de volgende criteria:
§ 1. Het organisme, de directeur daarvan en het met de keuring belaste personeel mogen niet de ontwerper, de fabrikant, de leverancier of de installateur zijn van de toestellen of installaties die zij keuren, noch de gemachtigde van een der genoemde personen. Zij mogen noch rechtstreeks noch als gemachtigde optreden bij het ontwerpen, de bouw, de verkoop, de vertegenwoordiging of het onderhoud van deze toestellen of installaties. Een eventuele uitwisseling van technische informatie tussen fabrikant en organisme wordt door deze bepaling niet uitgesloten.
§ 2. Het organisme en het personeel belast met de keuringen, dienen de keuring uit te voeren met de grootste mate van beroepsintegriteit en technische bekwaamheid; zij dienen vrij te zijn van elke pressie en beinvloeding, met name van financiële aard, die hun beoordeling of de uitslagen van hun keuring kan beinvloeden, inzonderheid van personen of groepen van personen die bij de resultaten van de keuring belang hebben.
§ 3. Het organisme dient te beschikken over het nodige personeel en de nodige middelen om de met de uitvoering van de keuringen verbonden technische en administratieve taken op passende wijze te vervullen; tevens dient het organisme toegang te hebben tot het nodige materiaal voor bijzondere keuringen.
§ 4. Het personeel dat met de keuringen is belast dient:
_ een goede technische en beroepsopleiding te hebben genoten;
_ een behoorlijke kennis te bezitten van de bepalingen betreffende de keuringen die het verricht en voldoende ervaring met deze keuringen hebben;
_ de vereiste bekwaamheid te bezitten om op grond van de verrichte keuringen verklaringen, processen-verbaal en rapporten op te stellen.
§ 5. De onafhankelijkheid van het personeel dat met de keuringen is belast, dient te zijn gewaarborgd.
De bezoldiging van elke agent mag niet afhangen van het aantal keuringen dat hij verricht, noch van de uitslagen van deze keuringen.
§ 6. Het organisme dient een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid te sluiten.
§ 7. Het personeel van het organisme is gebonden door het beroepsgeheim wat alle inlichtingen betreft waarvan het kennis heeft genomen op grond van de bepalingen van dit besluit.
Art.7. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Dit besluit treedt in werking de eerste dag van de derde maand volgend op die gedurende welke het in het Belgisch Staatsblad is bekendgemaakt.
Art. 8. (Zie NOTA 1 onder TITEL) Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.