4 FEBRUARI 1974. - Koninklijk besluit tot erkenning van de benaming van oorsprong "Ardense ham" en tot vaststelling van de voorwaarden waaraan dit produkt moet voldoen om te worden vervaardigd, te koop aangeboden of verkocht onder deze benaming.
Art. 1-5, 5bis, 6-7
Artikel 1. De benaming "Ardense ham" moet worden beschouwd als een benaming van oorsprong.
Art.2. <KB 07-04-1976, art. 1> § 1. Geen enkel ondernemingshoofd mag "Ardense ham" vervaardigen en te koop aanbieden onder deze benaming, tenzij hij in het bezit is van het attest van oorsprong, bedoeld in artikel 16 van de wet van 14 juli 1971 en dit produkt voldoet aan de voorwaarden vastgesteld in dit besluit.
§ 2. Geen enkel ondernemingshoofd mag "Ardense ham" te koop aanbieden of verkopen onder deze benaming, tenzij dit produkt werd vervaardigd onder dekking van het attest van oorsprong en voldoet aan de voorwaarden vastgesteld in dit besluit.
Art.3. De ham moet in de provincie Luxemburg of in een van de kantons Beauraing, Gedinne, Rochefort, Dinant, Ferrières, Stavelot, Malmédy, Sankt-Vith, Louveigné, Spa of Eupen vervaardigd zijn onder de volgende voorwaarden :
a) (De zouting moet gebeuren door droogzouten, inwrijving met zout of doordrenken met pekel; dit doordrenken mag alleen geschieden door onderdompeling in een waterachtige oplossing van zout of van nitrietpekelzout. Tijdens het zouten mag geen enkel produkt worden ingespoten. Bij het verlaten van de zoutplaats moet de rijping plaatsvinden in een koel lokaal gedurende een tijdspanne die schommelt naar gelang van de dikte van de ham;) <KB 1987-07-15/31, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
(b) Indien het gaat om gerookte ham moet het roken op natuurlijke wijze gebeuren in rookschouwen die derwijze zijn opgevat dat de gerookte produkten niet meer dan één deel per biljoen ((10-9 gram per gram)) 3-4 benzopyreen bevatten uitgedrukt op de totaliteit van het produkt als dusdanig. Het gebruik van zaagsel en hout van harshoudende houtsoorten, of van zaagsel en hout van hout dat reeds voor andere doeleinden heeft gediend is verboden. Het gebruik van jeneverbessen wordt voorgeschreven in ten minste één van de vervaardigingsstadia : het zouten of ht roken. Elke kunstmatige kleuring, elke inspuiting van rook of elke onderdompeling in een rookprodukt is verboden in elk stadium van de vervaardiging;) <KB 07-04-1976, art. 2> <KB 1987-07-15/31, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
c) De minimumduur van de vervaardiging te rekenen van het begin tot het einde van de behandeling moet ten minste vier maanden bedragen voor de beenham uitgebeend of niet, acht weken voor de ham genaamd "coeur" en (twee) weken voor de nootham. Deze duur is dezelfde voor de gedroogde ham. <KB 1987-07-15/31, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
Art.4. <KB 1987-07-15/31, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987> § 1. De ham moet op het ogenblik van de verkoop beantwoorden aan de volgende normen :
a) wat de vorm aangaat : De ham moet voorkomen onder een van de volgende vier vormen : beenham, gehele of halve uitgebeende ham, gehele of halve "coeur", gehele of halve nootham.
De beenham moet een afgeronde vorm hebben met niet meer dan twee vingers van de dikke lende (vanaf de knop van het dijbeen), opgehangen met een koord rondom de schenkel. De poot moet worden afgesneden en niet afgezaagd. Het gedeelte van het heupbeen moet deel uitmaken van de ham.
De beenhammen en de "coeurs" moeten tevens worden aangeboden volgens hun normale versnijding, d.w.z. niet opgebonden, noch in vorm geperst in een net. De producent mag evenwel een vorm geven aan de "coeurs" en deze, onder vacuüm, in een doorzichtige verpakking verpakken. Hammen mogen pas worden uitgebeend na te zijn gedroogd. De uitgebeende hammen mogen worden geperst, van een vorm voorzien en opgebonden. Zij mogen door de producent onder vacuüm worden verpakt in een doorzichtige verpakking.
De uitgebeende hammen, de "coeurs" en de noothammen mogen in de vorm van halve stukken worden verkocht wanneer zij werden versneden en onder vacuüm in een doorzichtige verpakking werden verpakt door de producent.
b) wat het gewicht aangaat : De beenham moet ten minste 4 kg wegen, de uitgebeende ham ten minste 3 kg, de ham genaamd "coeur" ten minste 2,5 kg en de nootham ten minste 800 gram. De halve uitgebeende hammen, de halve "coeurs" en de halve noothammen moeten ten minste 45 pct. wegen van het voor elk van de overeenstemmende stukken vastgestelde minimumgewicht.
c) wat de analytische normen aangaat :
1° scheikundige normen :
Verhouding water-proteinen : lager dan of gelijk aan 2,3 voor de beenham en de uitgebeende ham, 2,5 voor de "coeur" en 2,6 voor de nootham;
Ontchloorde as op ontvette en ontchloorde droge stof : lager dan 7 pct.;
Afwezigheid van kleurstoffen;
Afwezigheid van zetmeel;
P2 o5-gehalte op ontvette en ontchloorde droge stof : lager dan of gelijk aan 2,2 pct.;
Gehalte aan reducerende suikers op het produkt als dusdanig : lager dan of gelijk aan 0,5 pct.;
Gehalte aan 3,4 benzopyreen op het produkt als dusdanig : lager dan of gelijk aan 10-9 gram per gram.
2° bacteriologische normen :
totaal aantal kiemen : lager dan 10 6 per gram;Enterobacteriaceae : lager dan 2/g;
Coagulase positieve stafylococcen : afwezigheid/g;
Salmonella : afwezigheid in 25 g.
§ 2. Ieder te koop aangeboden gehele ham, "coeur" en nootham moet bovendien een zegel dragen met op de ene zijde het kenteken dat afgebeeld staat op het attest van oorsprong en op de andere zijde het volgnummer.
De verpakkingen van de uitgebeende hammen, "coeurs" en noothammen, verpakt in halve stukken, moeten een etiket bevatten met hetzelfde kenteken en een volgnummer.
Zegels en etiketten moeten worden afgeleverd door de Ons erkende instellingen.
Art.5. § 1. Het in artikel 2 bedoeld attest moet aan de door Ons erkende instelling worden aangevraagd bij een ter post aangetekende brief. Het moet overeenstemmen met het door de Minister van Middenstand vastgesteld model. Mhet wordt aan de aanvrager afgeleverd na verificatie van de in dit besluit bepaalde voorwaarden en na betaling van de in § 3 bedoelde dekking.
Indien de onderneming een rechtspersoon is moet het attest worden afgeleverd op zijn naam.
§ 2. Het attest van oorsprong is slechts geldig voor een jaar.
Bij het verstrijken van de geldigheid van het attest wordt het vernieuwd voor zover op dat ogenblik nog wordt voldaan aan de voorwaarden om het te bekomen en de kosten voorzien voor de verificatie van de voorwaarden van dit besluit worden betaald.
(§ 3. De verificatie van de in dit besluit voorgeschreven voorwaarden geschiedt volgens de richtlijnen die zijn bepaald in de overeenkomst, waarvan het model is goedgekeurd door Onze Minister van Middenstand, en die is ondertekend door de aanvrager van het attest en de erkende instelling, die hetattest van oorsprong heeft afgeleverd.) <KB 1987-07-15/31, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
(§ 4. Het bedrag van de kosten die (mogen worden aangerekend door de erkende instelling die het attest van oorsprong heeft afgeleverd) wordt vastgesteld :1) op 15 000 frank als dekking, bij de aanvraag van het attest van oorsprong;2) bovendien, maar onder aftrek van deze dekking, een forfaitair recht van :
20 frank per beenham,
15 frank per nootham "coeur",
5 frank per nootham,die moet worden behandeld om de benaming van oorsprong "Ardense ham" te dragen, en zulks vanaf de dag waarop het attest van oorsprong wordt afgeleverd.
Deze bedragen worden gekoppeld aan de schommelingen van het indexcijfer van de verbruiksprijzen (basis 1971 = 100).
Zij worden gekoppeld aan het indexcijfer spil 135,13 van de maand december 1974.
De dekking wordt niet terugbetaald indien het attest van oorsprong niet werd afgeleverd.) <KB 07-04-1976, art. 4> <KB 1987-07-15/31, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
§ 5. (Opgeheven) <KB 1987-07-15/31, art. 7, 002; Inwerkingtreding : 11-08-1987>
Art. 5bis. (opgeheven) <KB 07-04-1976, art. 5>
Art.6. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt wordt.
Art. 7. Onze Minister van Middenstand is belast met de uitvoering van dit besluit.